Energetikai tanúsítvány

Minden ingatlan értékesítésekor kötelező megcsináltatni, mivel a tulajdonjog-bejegyzés mellé kötelező csatolni a Földhivatalhoz, ahhoz, hogy bejegyezzék az új tulajdonos tulajdonjogát.

Magyarországon a háztartások az összes energia 35-45 százalékát használják fel, tehát e területen mindenképp érdemes takarékossági intézkedéseket bevezetni. Ezen az éghajlaton a felhasznált energia hozzávetőleg 80 százalékát fűtésre és használati melegvíz-előállításra használják, a maradék 20 % megy világításra, a háztartási gépek működtetésére. A kötelező tanúsítvány az Európai Unió hosszú távú energiapolitikájából következik, amely az 1980-as évektől kezdve növelni szeretné az épületek energiahatékonyságát és a megújuló energiaforrások használatát.

Minden energetikai tanúsítványon van egy mező, ahova az energetikus leírja, milyen fejlesztésekkel lehet(ne) gazdaságosabbá tenni ingatlanunk fogyasztását, csökkenteni havi rezsinket.

Van egy ún. energetikai tanúsító képzés, melyet bárki elvégezhet. Aki ezt megteszi, jogosult ilyen tanúsítványt készíteni. Az energetikai tanúsítvány 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények időközben változnak, akkor újra el kell készíttetni azt, valamint akkor is, ha felújítunk, átépítünk az energetikához kapcsolódó dolgokat, fűtésrendszert korszerűsítünk, nyílászárókat cserélünk, leszigeteljük családi házunkat… stb.

Mennyibe kerül?

Bár az energiatanúsítványról szóló végrehajtási rendelet maximálja a költségeket, a gyakorlatban az energiatanúsítvány-árak 12-60 ezer Forint között mozognak. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet 5500 Forintos óradíjat határoz meg a tevékenységre, valamint azt, hogy mindössze 2 óra számolható el egy lakás energetikai tanúsítására, ami 11 ezer forint lehet, de a helyszíni munka, a feltárás, a szerkezet-meghatározás a jelentősebb költség. Ha tehát a tanúsító úgy gondolja, hogy a feladat például a feltárás miatt speciális feladatnak tekinthető, akkor ez esetben az 5500 Forintos óradíjnak legfeljebb 2,5 szerese is felszámítható.

Ennek alapján egy átlagos családi ház tanúsítása a piacon mintegy nettó 30 ezer Forintba kerül, egy társasházi vagy panellakásé jellemzően 12-25 ezer Forintba. Tehát az elkészítésének az ára sok mindentől függ. Amennyiben egy újépítésű háznál minden adat rendelkezésre áll, akkor igen olcsó a tanúsítvány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük