Értékbecslés

Nem biztos az ingatlan értékében? Hitel felvételéhez szükséges az értékbecslés?
Öröklés, vagyonmegosztás kapcsán merült fel ez a kérdés? Milliók foroghatnak kockán, így fontos, hogy szakértő segítségét kérje az ingatlan értékbecsléséhez, és legyen mérje fel pontosan, hogy mennyit ér a piacon háza, lakása vagy az üzlethelyisége!

Miért érdemes az értékbecslést szakértőkre bízni?
Egy ingatlan értékét nem tűnhet nehéznek megállapítani. A legtöbben ilyenkor megkeresik az ingatlanhirdetések között a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanokat. Az eladók azonban gyakran érzelmi alapon nagyobb értéket látnak a saját tulajdonukban, mint amennyit az a valóságban a piacon ér, másoknál pedig előfordulhat, hogy a régi ingatlan helyett vásárolni kívánt új házhoz igazítják az árat, hogy a váltás ne legyen komoly anyagi teher. Könnyen lehet, hogy valaki alulértékeli ingatlanát.

Milliók múlhatnak az értékbecslésen!
Az értékbecslők bizonyítható tényekre alapozva határozzák meg az adott épület értékét, ezért fontos bízni a szakértelmükben. Az ár szempontjából meghatározó az épület kora, mérete, építési módja, szerkezeti állapota, esztétikai kialakítása, a településen belüli elhelyezkedése, megközelíthetősége, közművesítettsége, tulajdoni viszonya, jogi helyzete, az aktuális piaci viszonyok és egyéb tényezők.

Az is fontos, hogy egy értékbecslő nem csak a jelenlegi értékkel számol, hanem meg tudja állapítani a várható felújítási költségeket is, ami komoly előnyt jelent a vásárlók és az eladók számára is.

Az értékbecslés folyamata

  • a legfontosabb adatok egyeztetése
  • a személyes helyszíni felmérés
  • a szükséges mérések elvégzése
  • a dokumentációk elkészítése
  • az értékbecslés a megküldött dokumentumok alapján
  • a végső dokumentációt eljuttatása az ügyfélhez

Hogyan történik az értékbecslés?

A helyszíni felmérés az első lépés. Az értékbecslő bejárja az ingatlant, és teljes körű fotós dokumentációt készít. Ezt követően készül el a számítás, mely a piaci összehasonlító adatokon alapul. Első körben az adott ingatlan összevetése történik meg a piacon lévő hasonló ingatlanok árával. A nettó pótlási költségen alapuló értékelést általában családi házaknál alkalmazzák, ahol meghatározzák a telek értékét, a felépítmény újjáépítési költségét és ezt korrekciózzák az avulással. A hozamszámítást főként lakások esetén végzik, melynek alapja az ingatlan hasznosításából, bérbeadásából realizálható összeg. Mindezek komoly dokumentációval alátámasztott, hiteles kalkulációk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük