Lakás elő­takaré­kosság

Ha nem olyan szerencsés valaki, hogy szülei-nagyszülei elő tudják teremteni számára az önálló életkezdéshez a saját ingatlant vagy a megszerzéséhez szükséges anyagi feltételeket, egyszer aktuálissá válik a lakásvásárlás. A felnőtté válás egyik nagy pillanata, amikor az ember meghozza a döntést, hogy önállósul, és elköltözik a szülői házból.

Az önállósodás nem könnyű feladat, különösen nem az a mai ingatlanárak mellett. Köztes megoldást jelenthet, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a szülői ház akkora, hogy ott kényelmesen el lehet tölteni a már anyagilag önálló, függetlenebb ifjú éveket. Ez egyre gyakoribb megoldás Magyarországon is.

A szülői háztól való elszakadás első lépéseként gyakori és közkedvelt megoldás – különösen a huszonévesek körében -, hogy többen, barátok, évfolyamtársak vagy kollégiumi lakótársak összefognak, és közösen bérelnek ki egy nagyobb, több szobás ingatlant. Ez jó ötlet lehet, mivel a bérleti díj így alacsonyabb, mintha önálló albérletet bérelnénk, és a rezsi is többfelé oszlik.
Bár mindkét megoldás jó, és működőképes lehet egy darabig, előbb-utóbb mindenki kinő a bulizós korszakból, vagy befejezi az egyetemet, komoly párra talál, és ezzel elérkezik a saját tulajdonú otthon megteremtésének ideje.

Mit tehetünk ilyenkor? Némi előrelátás és egy lakás-előtakarékossági szerződés bármilyen élethelyzetben közelebb vihet minket lakásálmaink megvalósításához!

Nézzük az első esetet, amikor még nem sürgető a költözés a szülői fészekből, de már rendelkezünk önálló keresettel, bevételi forrással. Ebben a helyzetben ideális megoldást jelent a lakáscélú előtakarékoskodás, aminek köszönhetően hónapról hónapra félre tudjuk tenni a lakásvásárlásra szánt összeget, amelyet a lakás-takarékpénztár még kamattal és bónusszal is kiegészít, és egyúttal már a szerződéskötés pillanatában garantálja nekünk, hogy évek múlva a most rögzített, fix kamattal ad hitelt. Ezzel tökéletesen kiszámíthatóvá válik az otthonteremtés hosszú éveken át tartó folyamata az önerőképzéstől a hitelfelvételen át egészen az utolsó törlesztőrészlet megfizetéséig.

Ettől nagyban eltér az a helyzet, amikor sürgetővé válik az önálló otthon megszerzésének kérdése. Mit tehetünk, ha egy bérelt lakásból lépnénk tovább saját tulajdonú ingatlanba? Erre is van orvosság: a lakás-takarékpénztári konstrukciók rugalmasak, akár már a szerződéskötés pillanatában is igényelhető hozzájuk rögzített, fix kamatozású áthidaló kölcsön (referencia THM: 5,61-5,59%)1, ami lehetővé teszi a gyors továbblépést. Nagy előnye, hogy ebben az esetben nem kell lakásbérlésre költenünk, hanem az ezen megspórolt pénzt is a saját ingatlanunkra felvett hitel visszafizetésére fordíthatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük