Lakáshitel

Lakáshitel esetén, lakás, ház, építési telek megvásárlására kérhető a banktól pénz, lakossági ügyfélként. Jelenleg lakáshitelt az ingatlan forgalmi értékének 80%-ig kérhetünk. Ez a szabály három paramétert vesz figyelembe:

  • Forgalmi érték 80 %-a,
  • Ingatlan hitelbiztosítéki érték maximum 100 %-a,
  • Nem több, mint a vételár 100 %-a.

A bankok a hitelbiztosítéki értéket maguk határozzák meg. Mindig az általuk elfogadott értékbecslő adja meg az elfogadható értéket, így a hitelbiztosítéki érték változhat és bankonként eltérhet az adható lakáshitel összege.
Korábbi jogszabály módosítások miatt a lakáshitel jelenleg kizárólag forint alapon kérhető. A 80 %-os terhelhetőség összes ingatlanfedezettségre értendő. Tehát, ha vásárolunk egy ingatlant 10 000 000 Ft-ért és mellé teszünk egy plusz ingatlant (pótfedezetet) szintén 10 000 000 Ft értékben, akár 16 000 000 Ft értékig vehetnénk fel lakáshitelt. Korlátot az adás-vételi szerződésbe írt vételár jelent, mivel a bankok nem finanszíroznak a vételár felett.

Elfogadható ingatlanok
Sokféle ingatlant lehet megvásárolni hitelből. Bizonyosan kizárt fedezet típusok a gazdasági épület, mezőgazdasági ingatlan, gyep, legelő, szántó, présház, erdő. Az ingatlan lehet lakás, családi ház, házrész, építési telek. A bankok az ingatlan elhelyezkedése szempontjából megkülönböztethetnek különböző kategóriákat, ami azt jelenti, hogy a lakáshitel finanszírozási aránya egy kisebb településen csökkenhet. Finanszírozás, kamat szempontjából a bankok nem különböztetik meg a lakáshiteleket aszerint, hogy használt vagy új ingatlant vásárol valaki.

Lakáshitel folyamata
A lakáshitel ügyintézés folyamata az iratok beadása, az értékbecslés, a hitel bírálata, a szerződéskötés és a folyósítás fázisokból áll. Építési hitel esetén a folyósítás több szakaszból áll. Mivel a piaci felújítási hitelek is a lakáshitelek közé tartoznak, általában számla benyújtás nélkül, legfeljebb értékbecslői ellenőrzés mellett vehetők fel. Aki felújításban gondolkodik, érdemes felújítási hitelt fölvennie, mert általában jobb kamattal érhetőek el, mint az egyszerű szabadfelhasználású hitelek. A lakáshitel ügyintézési ideje körül-belül 1 hónap, azonban lakáshitel esetén végső fizetési határidőnek érdemes legalább 60 napot megjelölni.

Hitellel terhelt lakás vásárlása
Amennyiben valaki már hitellel terhelt lakást vásárol és nincs elegendő önereje a hitel kiváltásához, nyugodtan támaszkodhat a bankok gyakorlatára, mert ma már kidolgozott lakáshitel folyamatok vannak a hitellel terhelt lakás megvásárlására. Tehát bank, bankot kivált és nehézség nélkül megvásárolható a terhelt ingatlan.

Mi kellhet még lakáshitelhez?
A bankok a lakáshitel felvételekor, a fedezettel kapcsolatban további biztosítást kérnek. Bármely biztosítónál megköthető lakásbiztosítás, amelyben a hitel engedményezésre kerül. Néhány bank, az általuk kötött biztosításért cserébe, kamatkedvezményt ad. A hitelek mellé köthető életbiztosítás. Erre nem kötelezik az ügyfeleket, de kamatkedvezmény érhető el általa.
Lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználható önerőként, de kereskedelmi banki hitellel nem összevonható a lakás-takarékpénztári finanszírozás, ha hitelt is kér az ügyfél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük